Kanal Tedavisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?
3 Şubat 2023İmplant Nedir? İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
3 Şubat 2023Diş beyazlatma, çeşitli nedenlere bağlı olarak sararıp lekelenen dişleri beyaz hale getirmek için uygulanan bir işlemdir. Kimi zaman dişlerdeki sarılık kalıtsal özelliklere bağlı olarak gelişirken çoğunlukla sonradan ortaya çıkar. Düzenli ağız bakımına rağmen dişlerin zamanla beyazlığını kaybetmesi mümkün olabilir. Kişinin gülüşünü saklamasına ve estetik açıdan rahat etmemesine yol açabilen bu tür sorunlar, modern beyazlatma teknikleriyle hızlıca giderilebilir. Peki sararan dişler nasıl beyazlatılır ve bunun için kullanılan en etkili yöntemler hangileridir?
Dişler Neden Beyazlığını Kaybeder?
Dişlerde yaşanan doğal renk kayıpları iki farklı şekilde gelişebilir:
Dışsal Renk Değişimi
Çay, kahve, gıda boyası ve sigara kullanımı gibi dış etkenler zamanla dişlerin doğal renginde sararmaya ve koyulaşmaya yol açabilir. Bu tip durumlarda dişlerde yer yer lekelenmeler de görülebilir.
İçsel Renk Değişimi
Çeşitli sağlık sorunları dişleri içten etkileyen doku hasarlarına ve renk değişikliklerine neden olabilir. Dişlerin gelişim evresi olan çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlar, ateşli hastalıklar veya bazı ilaçların kullanımı genellikle bu tür renk değişimlerinde etkilidir. Ayrıca diş çürükleri ve travmaları da ağız içi görünümü olumsuz yönde etkileyebilir.
Diş Beyazlatma İşlemi Nedir?
Beyaz ve sağlıklı dişlere sahip olmak estetik görünüşü büyük ölçüde etkiler. Genellikle ideal diş yapısına sahip olmayan bireyler, toplum içinde gülerken veya konuşurken çekinme eğilimi gösterir. Doğal diş renginin farklı nedenlere bağlı olarak zaman içinde değişmesi nedeniyle kişide sosyal problemler gelişebilir. Son yıllarda dişleri eski rengine kavuşturmak için uygulanan yöntemlerin başında gelen diş beyazlatma işlemi ise bu açıdan büyük avantaj sağlar ve hızlı şekilde estetik diş görünümünün yeniden kazanılmasına yardımcı olur.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Diş beyazlatma uygulamalarının temel amacı dişlerde oluşan sararma, kararma ve lekelenme gibi problemleri gidererek kişiye estetik bir gülüş sağlamaktır. Bu amaçla klinik ortamında uygulanan profesyonel işlemler olduğu gibi, evde kişisel olarak yapılabilen yöntemler de mevcuttur.
Günümüzde kullanılan diş beyazlatma teknikleri şu şeklide kategorilendirilebilir:
Klinik Ortamda Uygulanan Teknikler
- Bleaching (Ağartma) İşlemi: Uzman diş hekimi tarafından yapılan bu işlem, çeşitli kimyasalların dişlere uygulanması şeklinde gerçekleştirilir. Özellikle içsel renk değişikliklerinde kullanılan ağartma işlemi kısa sürede tamamlanır ve etkili sonuçlar verir.
- Aparat (Tray) İşlemi: Diş beyazlatma özellikli maddelerden oluşan bir jel, kişiye özel üretilen diş aparatlarına sürülür ve dişlere takılır. Bu sayede dişlerin beyazlatılması sağlanır.
Evde Uygulanan Teknikler
- Diş Beyazlatma Macunları: Özellikle dış etkenlere bağlı yaşanan renklenmeler üzerinde etkili olan beyazlatıcı macunlar, diş yüzeyini aşındıran özel partiküller içeren ürünlerdir. Bu sayede dişteki lekelenmelerin giderilmesine yardımcı olur ancak uzun süreli kullanımda diş minesini aşındırma riski taşır.
- Diş Beyazlatma Bantları: Günde 1-2 kez ve belirli bir süre boyunca uygulanan bantlar dişleri beyazlatmaya yardımcı olur.
Her yöntemin uygulama şekli, uygunluğu ve diş sağlığına etkisi bir diğerinden farklıdır. Bu nedenle dişlerinizdeki renk değişimlerinden en etkili şekilde kurtulmak için uzman hekime başvurmanız ve size özel uygulamaları yaptırmanız gerekir.
Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Uygulanır?
Dişler dışsal veya içsel etkenlere bağlı olarak renk değiştirdiğinden uygulanan diş beyazlatma tekniği, sorunun ana kaynağına göre farklılaşır. Dışsal renk değişikliklerinde yüzeyi beyazlatmayı hedefleyen uygulamalar tercih edilirken içsel faktörlerde daha gelişmiş tekniklere başvurulması gerekir. Her iki durumu da kapsayan klinik uygulamalar, kişinin ihtiyaçlarına en uygun şekilde optimize edilerek en kısa sürede maksimum verim alınmasını sağlar.
Diş beyazlatma işleminde hekimin uygun gördüğü ve sorunun türüne yönelik bir jel kullanılır. Bu jel, ısı veya ultraviyole ışık yardımıyla aktif hale getirildikten sonra dişler üzerine uygulanır. Çoğu zaman hekim bu işleme geçmeden önce diş taşı ve tartar temizliği yaparak ağız içini uygulamaya hazır hale getirir, sonrasında diş yüzeyini cilalayarak renk tonunu belirler. Kullanılan jelin diş etlerine teması zararlı olduğundan bu bölgelere koruyucu madde uygulanır ve hastaya ışık koruyucu gözlük takılır. Yaklaşık 20-30 dakikada tamamlanan işlem sırasında hafif bir hassasiyet oluşabilir ancak işlemin tamamlanmasının ardından herhangi bir ağrı, sızı şikayeti gözlenmez.
Siz de profesyonel bir diş beyazlatma işlemi ile etkili sonuçlar elde edebilir, özlediğiniz sağlıklı dişlere anında sahip olabilirsiniz.
Diş Beyazlatma İşleminin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Günümüzde uygulanan modern diş beyazlatma teknikleri hastadaki şikayetleri giderme başarısı ile bilinir. Ancak uygulamanın şekli, hekim uzmanlığı ve işlem sonunda devam eden hasta gıda tüketim alışkanlıkları gibi etmenler etki süresini büyük ölçüde değiştirir. Özellikle işlemin ardından hekim önerilerinin dikkate alınmaması ve diş rengine zarar veren gıdalar uzun süreli tüketimine devam edilmesi, dişlerin yeniden renklenmesini hızlandırır.
İşlem etkisini uzatmak için önerilenler şunlardır:
- İlk 1 hafta aşırı soğuk ve sıcak gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
- İşlemden sonraki 3-4 gün boyunca sigara, çay, kahve, şarap, vişne gibi diş rengini değiştiren yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
- Diş minesini aşındıran diş bakım ürünleri ve macunlar tercih edilmemelidir.
Bu tip önerilere dikkat edilmesi halinde diş beyazlatma işleminin sonuçları 6-12 ay kadar kalıcı olabilir. Beslenme alışkanlıklarının yeniden gözden geçirilmesiyle birlikte uygulamadan tam verim alınması mümkündür.
Diş Beyazlatma İşleminin Fiyatı
Diş beyazlatma işlemleri, dişlerdeki hoş olmayan leke, sararma ve koyulaşma gibi sorunların basit ve hızlı şekilde giderilmesini sağlar. Ancak herkeste ortaya çıkan renklenmenin boyutları ve nedeni farklı olabildiğinden uygulama tekniği ve fiyatları da genel anlamda değişiklik gösterir. En ideal sonuçların alınması ve sağlıklı bir diş parlatma etkisi gözlenmesi adına bu tip kararların hekim tarafından verilmesi gerekir.
Siz de ihtiyacınıza en uygun diş beyazlatma uygulaması ve fiyatlar hakkında bilgi alarak tedavinizi hemen başlatabilirsiniz.