Dijital Diş Hekimliği Nedir?
3 Şubat 2023Porselen Dolgu Nedir? Nasıl Uygulanır?
3 Şubat 2023Sindirim sisteminin başlangıç noktası olan ağız ve dişler düzenli temizlenmediğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Rutin olarak temizlenen diş ve diş etleri ise hem bu tip sağlık problemlerinin önlenmesine hem de estetik güzelliğin korunmasına yardımcıdır. Ancak evde uygulanan bakım alışkanlıklarının belirli aralıklarla profesyonel klinik teknikleriyle desteklenmesi gerekir. Peki ağızdaki bakımsız ve kötü görüntünün giderilmesine destek olan diş temizliği nasıl yapılır?
Diş Temizleme İşlemi Nedir?
Diş temizleme; ağız içinde zamanla biriken bakteri ve plakların, diş ve diş etlerinden uzaklaştırılmasını sağlayan profesyonel bir temizlik yöntemidir. Özel ekipmanlar yardımıyla uygulanan diş temizleme işlemi ileride yaşanabilecek diş kayıplarının önlenmesinde etkilidir. Ayrıca ağız ve diş sağlığının bütüncül şekilde korunmasına yardımcı olur. Diş taşı ve tartar temizliği veya küretaj olarak da adlandırılan diş temizleme işlemi, ağız ve diş sağlığı açısında büyük önem taşır.
Siz de diş temizleme nedir merak ediyorsanız ve uygulamanın diğer detayları hakkında bilgi almak istiyorsanız, uzman diş hekimine danışabilirsiniz. Düzenli diş temizliği ile sağlıklı ve estetik gülüşlere sahip olabilirsiniz.
Diş Temizleme İşlemi Neden Yapılır?
İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için besin alımı şarttır ancak ağız yoluyla tüketilen besinler ağız içinde bir miktar kalıntı bırakır ve zamanla plak veya bakteri birikimine yol açar. Rutin olarak uygulanan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi teknikler, bu bakterilerin temizlenmesini ve besin artıklarının giderilmesini hedefler. Bu nedenle sağlıklı bir ağız için dişlerin günde en az 2 defa fırçalanması, diş ipi kullanılması ve dil temizliğinin aksatılmaması gerekir. Aksi halde dişlerdeki bakteriler diş minesine zarar vererek diş çürüklerine veya kalıcı diş kayıplarına neden olabilir.
Bununla birlikte, evde yapılan ağız bakım uygulamaları her zaman bakteri ve plak oluşumunu engellemek için yeterli olmayabilir. Uzun süre ağızda kalan bakteriler ise rutin temizlik yöntemleriyle giderilmesi zor olan sert yapılı tartar oluşumuna neden olabilir. Bu tür durumlarda dişlerdeki kalıntıları derinlemesine temizlemek için diş hekimleri tarafından klinik ortamında uygulanan profesyonel diş temizleme işlemine ihtiyaç vardır. Komple bir ağız bakımının temel gereksinimlerinden olan diş temizliğinin faydaları ise şunlardır:
- Dişlerdeki leke ve kararmaları gidererek doğal diş rengini ortaya çıkarır.
- Estetik ve beyaz bir gülüş sağlar, özgüven kazandırır.
- İleride diş kaybına neden olabilecek sorunları giderir, tartar ve mikrop gelişimini önler.
- Diş eti hastalıkları ve ağız kanserine karşı etkili bir önlemdir.
- Ağız kokusu gibi sosyal hayatı zedeleyen problemleri ortadan kaldırır.
- Diğer diş ve diş eti problemlerini erken dönemde fark etmeye yardımcı olur.
Sağlıklı gülüşlere sahip olmak için diş temizliğinin 6 ay ila 1 yıl içinde tekrarlanması önerilir. Çünkü düzenli yapılan derinlemesine temizlik ile ağız içindeki mevcut problemlerin kötüleşmesi engellenebilir.
Diş Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Diş taşı temizliğinde uygulama metotları ve süresi, kişideki tartar oluşumuna ve miktarına göre değişiklik gösterir. Ortalama 25-30 dakika süren bu işlem daha detaylı bakım gerektiren durumlarda 1 saate kadar çıkabilir. Genellikle tek seansta biten uygulamanın aşamaları ise şunlardır:
- Öncelikle ağız içi muayenesi yapılır, sorunlar tespit edilir.
- Diş hekimi ağız içinin genel durumuna, tartar ve plak miktarına göre uygulama detaylarına karar verir.
- Diş yapısına zarar vermeyen özel titreşimli aletler yardımıyla plak ve tartarlar kazınarak parçalanır.
- Bölgeye su ve hava uygulanır, hastadan tükürmesi istenir ve böylece parçalanan tartarların ağızdan atılımı sağlanır.
- Diş hekimi, geride tartar ve plak kalıp kalmadığını anlamak için ağız içine ayna tutar ve temizlenen bölgeleri kontrol eder.
- Temizlemenin yeterli olduğu anlaşıldıktan sonra dişler üzerine, temizliği daha etkili hale getiren özel bir macun sürülür.
- Dişlerin durumuna göre seans ikiye bölünebilir ve diş lekesi temizliğine başka bir gün devam edilebilir.
Diş Temizletme Fiyatı
Diş temizliğinin ne sıklıkla ve nasıl uygulanması gerektiği diş hekimi tarafından kararlaştırılır. Burada belirleyici olan ise ağız içi hijyene ne kadar özen gösterildiği ve kontrollerin ne sıklıkla yapıldığıdır. Ayrıca nişasta ve şeker gibi bazı besinlerin fazla tüketilmesi veya bazı ilaçların kullanımı da diş taşı oluşumunu artırabilir.
Bu nedenle diş temizleme işlemindeki fiyatlar kişinin ihtiyacına ve ağız kirlilik durumuna göre belirlenir. Uygulamanın ne kadar süreceği, kaç seans gerektireceği ve tekrar aralığı da fiyatlar üzerinde etkilidir.
Siz de istenmeyen diş kayıplarını erkenden önlemek ve estetik gülüşlere sahip olmak için ağız bakımını aksatmamalısınız. İhtiyacınız olan profesyonel diş temizleme işlemi hakkındaki detayları öğrenmek için hemen randevu alabilirsiniz!