Diş Beyazlatma İşlemi Nedir? Nasıl Uygulanır?
3 Şubat 2023İmplant tedavisi; başarı oranının fazlasıyla yüksek olduğu, protez ve köprü gibi yöntemlere alternatif olarak ortaya çıkan modern bir uygulamadır. Hastaya hem kısa sürede iyileşme sağlar hem de en doğal diş görünümünü kazandırmayı hedefler. Ancak kendi içinde pek çok çeşidinin bulunması nedeniyle başarılı sonuçların alınabilmesi hasta diş etleri ile çene kemik yapısının detaylı şekilde muayene edilmesine bağlıdır. Peki son dönemde sağladığı avantajlar nedeniyle öne çıkan implant nedir ve hangi durumlarda uygulanabilir?
İmplant Nedir?
Ağız içinde, geçirilen kazalara ve enfeksiyonlara veya ağız bakımına yeterli özenin gösterilmemesine bağlı olarak çeşitli sorunlar meydana gelebilir ve bunların sonucunda kalıcı diş kayıpları oluşabilir. Yaşanan kayıpları önlemek adına köprü ve protez gibi farklı uygulamalar kullanılsa da bunlar arasından, özellikle uygulama kolaylığı ve başarı oranı nedeniyle öne çıkan yöntem implant tedavisidir. Her yaştan bireye rahatlıkla uygulanabilen diş implant tedavisi, hem ağız içinde oluşan diş eksikliklerinin estetik şekilde giderilmesine hem de yaşanan işlev kayıplarının önlenmesine yardımcı olur.
Günümüzde sıklıkla kullanılan implant tedavisinin en önemli avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Başarı oranı yüksek, uygulanma şekli kolaydır; bu nedenle her yaştan birey tarafından tercih edilebilir.
- Ağız içi diş eksikliklerinden kaynaklanan estetik kaygının giderilmesine yardımcıdır.
- Yüksek tutunma özelliği gösterir ve kaybedilen ağız içi fonksiyonların kazanımına destek olur.
- Çene kemiğinde diş kökü görevi görerek işlevsel devamlılık sağlar, yemek yeme ve konuşma gibi aktivitelerde yüksek konfor sunar.
- Çene kemiği ve ağız yapısında herhangi bir bozulmaya neden olmaz.
- Dişlere doğal, estetik ve sağlıklı bir görünüm kazandırır.
- Gülerken dişleri gizleme ve özgüven eksikliği gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.
İmplant tedavisini benzer amaçla kullanılan diğer yöntemlerden olan köprü ve protezden ayıran en önemli özelliği, çevre dokulara zarar vermemesidir. Köprü ve protez sırasında çevre dokular törpülenerek veya kesilerek hasar görürken diş implantında böyle bir durum söz konusu değildir. Ayrıca implant diş, protez ve köprü dişlere göre çok daha uzun ömürlü ve kalıcıdır. Ağız bakımını ihmal etmeyen ve hekim önerilerini dinleyen hastalarda ömür boyu kullanılabilir.
Siz de normal diş gibi çalışarak ağız içine tam oturan, aynı zamanda estetik görünümü destekleyen implant diş tedavisi ile kusursuz bir gülüşe sahip olabilirsiniz.
İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Diş implantları, kolay uygulama ve uzun ömürlü kullanım gibi özellikleri nedeniyle hemen her yaştan bireyde tercih edilebilir. Ancak en kalıcı sonuçları almak adına önerilen tedavinin diş gelişimi tamamlandıktan sonra yapılmasıdır. Aksi halde, diş gelişimi devam edeceğinden çalışmadan istenen verim alınamayabilir veya ileride yeni bir tedavinin planlanması gerekebilir.
Bu nedenle implant tedavisi olacak en uygun adaylar şu kıstaslara göre değerlendirilir:
- Büyük azı dişinde kayıp olan kişiler alternatif bir yöntem olan takılıp çıkarılabilir protezleri tercih edebilir. Ancak implant tedavisi, bu tip hastalarda sabit köprü uygulanabilirliğini kolaylaştırır ve daha etkili bir teknik olarak öne çıkar.
- Tek dişini kaybetmiş fakat çevre dişlerin hasar görmesini veya törpülenmesini istemeyen kişiler, kaplama üzerine implant tedavilerine yönelebilir. Böylece diğer dişler herhangi bir şekilde zarar görmez.
- İmplant tedavisi, kemik erimesi nedeniyle protez uygulanamayan kişilerdeki protez tutuculuk oranını artırır ve başarı şansını yükseltir.
- Ağız içinde uzun ve dişsiz boşlukların olması halinde, implantlar köprü işlevi görerek fonksiyon kayıplarını önler. Uzun köprülerin kullanılmasını gerektiren durumlarda implant uygulamaları, köprü desteğini artırması ve kalıcı kullanım kazandırması nedeniyle tercih edilir.
İmplant tedavisinin uygulanabilirliği; ağız içi kayıpların nedeni, durumu ve hasta istekleri ile yakından ilişkilidir. Ayrıca implantlar kendi içinde malzeme, teknik ve yerleşim açısından farklılık gösterdiğinden, kendiniz için en uygun tedaviye mutlaka uzman hekime danışarak karar vermeniz gerekir.
İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Yaşanan fonksiyon ve diş kayıplarını, estetik görünümü göz önünde bulundurarak gideren diş implant tedavisi kişiye kalıcı bir ağız sağlığı kazandırmayı hedefler. Kolay ve pratik şekilde uygulanan diş implantı, 2 aşamalı bir tedavi sonucu tamamlanır:
- İlk aşamada implantlar çene kemiği içine yerleştirilir.
- İkinci aşamada implant üzerine kişiye uygun protez yerleştirilir.
İmplant uygulamalarındaki amaç, diş kökü görevi görerek yapılacak protez ve köprü çalışmalarının dayanımını artırmaktır. Bu nedenle tedavi öncelikle çene kemiğine implant yerleştirilmesi şeklinde kademeli olarak başlar. İki aşama arasında ortalama 1-2 ay bekleme süresi bulunur çünkü ikinci aşamaya geçmeden önce implantın çene kemiğine tam olarak tutunması gerekir. Sonrasında implant üzerinde kron, köprü, protez gibi kişinin ihtiyacına yönelik yeni bir çalışma gerçekleştirilir.
Tam iyileşme yaklaşık 5-6 ay içinde tamamlanır ve iyileşme sürecinde dahi ağız içi konforda herhangi bir sorun yaşanmaz. Kişi, aşamaların tamamlanmasından sonra kaybedilen ağız içi fonksiyonları yeniden kazanabilir ve günlük yemek yeme, konuşma gibi eylemleri rahatlıkla gerçekleştirebilir.
İmplant Fiyatları
İmplant tedavisi, kişisel ihtiyaçlara göre büyük ölçüde değişkenlik gösterir. Ağız içinde kaç dişin eksik olduğu, eksikliklerin yerleşimi ve kullanılacak malzeme tipi gibi parametreler implant fiyatlarını yakından etkiler. Birden fazla dişin restore edilmesini gerektiren durumlarda tekli protez mi yoksa köprü uygulaması mı kullanılacağı konusu da bütçe belirlemede önemli bir etkendir. Tedavi başarısının yüksek olması için hangi implant çeşidinin ve tekniğinin kullanılacağı, kaç implantın gerektiği gibi konular hekim tarafından kararlaştırılır.
Siz de implant tedavisi ve fiyatları hakkında bilgi almak, muayene ve tedavi sürecini planlamak, arzu ettiğiniz ağız yapısına ve gülüşe sahip olmak için süreci uzman bir hekim eşliğinde yönetmek isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.