Estetik Dolgu Nedir? Nasıl Yapılır?
3 Şubat 2023Diş Beyazlatma İşlemi Nedir? Nasıl Uygulanır?
3 Şubat 2023Lokal anestezi altında gerçekleştirilen kanal tedavisinde hastaların herhangi bir ağır ya da acı hissetmesi söz konusu değildir. Bu yüzden mevcut ağrılardan kurtulmak için kanal tedavisi yaptırmaktan çekinmemek gerekir. Hasta konforunun ön plana çıkarıldığı kanal tedavisinde tamamen modern teknikler kullanılır ve diş sağlığının korunması sağlanır. Kanal tedavisinin zamanında yapılmaması dişlerin kaybedilmesine hatta zaman içerisinde kemik problemlerine de neden olabileceğinden, tedavi sürecinin geç kalmadan planlanması gerekir. Peki kanal tedavisi nedir ve hangi durumlarda uygulanabilir?
Kanal Tedavisi Nedir?
Derin olmayan çürük ya da kırıklarda dolgu etkili bir çözüm iken, çürüklerin ve kırıkların derin olması durumunda kanal tedavisi gereklidir. Dişin iç kısmında bulunan ve dişin özü olarak nitelenebilecek olan pulpa içerisinde kan damarları, sinirler ve bağ dokular bulunur. İşte burada bulunan hasarlı kısmın çıkarılması, enfeksiyon oluşumunu önlemek açısından önemlidir. Aksi halde şiddetli diş ağrıları yalanabilir ve bu yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Enfeksiyonun ilerlemesi demek, pulpa ölümü demektir ve pulpanın ölmesi de diş kaybı ya da kemik problemleri yaratır. Bu yüzden pulpadaki hasarlı kısmında kanal tedavisi ile çıkarılması gerekir.
Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Klasik tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda kanal tedavisine başvurulabilir. Örneğin dişlerde meydana gelen çürüklerin sinirlere ulaşması durumunda dolgu etkili bir yöntem değildir. Yani pulpanın enfeksiyon kaptığı durumlarda kanal tedavisi uygulanır. Bazı belirtilerin ortaya çıkması kanal tedavisinin gerekliliğini gösterebilir. Bu belirtileri şu şekilde listeleyebiliriz:
- Çatlak, kırık ya da derin çürükler,
- Diş etlerinde şişlik ve kanama,
- Boyunda ve yüzde şişlik,
- Sıcak ve soğuk hassasiyeti,
- Diş eti renginde koyulaşma,
- Isırma ya da çiğneme gibi işlevlerde ağrı,
- Diş eti ve ağız içi yaraları.
Peki kanal tedavisi hangi dişlere yapılır? Eğer diş kökünde herhangi bir problem bulunmuyorsa ve kanal tedavisi ile dişin kurtarılması mümkünse, her dişe kanal tedavisi yapılması mümkündür. Yukarıdaki belirtilerin ortaya çıkması durumunda dişin ölümü ile sonuçlanabilecek bir süreç yaşanmaması için diş hekimi kontrolü önemlidir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisinde amaç dişin kurtarılması ve işlevlerini yerine getirmesinin sağlanmasıdır. Eğer kanal tedavisi gerekliliği doğduysa hastalar diş hekimi tarafından bilgilendirilir ve süreç planlanır. Kanal tedavisi sırasında izlenen adımlar ise sırasıyla şu şekildedir:
- Hasta lokal anestezi altına alınır,
- Dişteki çürük temizlenir,
- Bir giriş boşluğu açılarak kök kanallarına inilir,
- Kök kanallarında bulunan enfeksiyon kapmış ve sorunlu pulpa tabakası temizlenir,
- Kök kanalları arındırılıp dezenfekte edildikten sonra şekil verilir,
- Enfeksiyonun tekrarlamaması için kanallar özel bir dolgu maddesi ile doldurulur.
Kanal tedavisi genellikle iki seansta tamamlanır ve ikinci seansın birinci seansın üzerinden 4 ila 5 gün geçtikten sonra yapılır. Bu süreçte dişlerin işlevsel özelliklerini sürdürebilmesi için geçici dolgu yapılır. Operasyon sonrasında hastaların diş bakımını düzenli ve doğru şekilde gerçekleştirilmesi kanal tedavisinin kalıcılık süresini artırır. Peki kanal tedavisi ne kadar sürer?
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Dişte bulunan kök sayısı ve enfeksiyonun ne kadar ilerlediği gibi durumlar tedavi süresi konusunda belirleyicidir. Dişteki enfeksiyon durumu kanal tedavisinin 1 haftaya kadar uzamasına neden olabilir. Kanal tedavisinin seansları ise genellikle 30 ila 90 dakika arasında sürer. Bazı vakalarda ilk seans sonrasında 1 hafta beklenmesinin nedeni, enfeksiyonun giderilmesi ve dişin temizlenmesi için diş içerisine ilaç konulmasıdır. Bu süreçte diş boşluğunun temiz kalması ve yeniden enfeksiyon kapmaması için geçici dolgu uygulaması yapılır.
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal tedavisi sonrası herhangi bir sorun yaşamamak adına bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmak gerekir. İyileşme sürecinde hastaların dikkat etmesi gereken konular şunlardır:
- Sert ve kabuklu yiyecekler tüketmekten kaçınmalı,
- Günlük diş temizliği önemsenmeli, dişler günde iki kez fırçalanmalı ve diş fırçalama esnasında yumuşak ve dairesel hareketler yapılmalı,
- Enfeksiyonların önlenmesi amacıyla günde en az 1 kez diş ipi kullanılmalı,
- Yapışkan ya da şekerli gıdalar tüketmekten kaçınmalı,
- Hekim tarafından önerilen ilaçların tamamı düzenli olarak kullanılmalı.
Hastaların diş kanal tedavisi sonrasında bu noktalara dikkat etmesi, kanal tedavisinin çok daha kalıcı olmasını sağlar.
Kanal Tedavisi Fiyatı
Enfeksiyonun durumu, operasyonun ne kadar sürede tamamlanacağı ya da seans sayısı gibi durumlar kanal tedavisi fiyatları konusunda belirleyicidir. Bu yüzden öncelikle bir muayene gerçekleştirilmesi ve fiyatın da bu muayene sonrası belirlenmesi gerekir. Eğer siz de kanal tedavisi fiyatları hakkında bilgi almak ve muayene için randevu oluşturmak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.